لجستیک چیست ؟ فرایند انتقال کالا از نقطهای به نقطه دیگر را شامل میشود. به عبارتی لجستیک (Logistics) به عنوان یک علم و صنعت، فرایند برنامهریزی، اجرا و کنترل عملیات حرکت کالا از منبع تولید به مقصد نهایی (مشتری) را دربرمیگیرد. هدف اصلی این فعالیت، بهینه کردن فرایند حمل و جابهجایی کالا و مدیریت زنجیره تأمین است.
- حمل و جابهجایی کالا
- زنجیره تأمین (Supply Chain) چیست؟
- لجستینک بر چند نوع است؟
- لجستیک درونسو (Inbound Logistics) چیست؟
- مراحل فرایند لجستیک درونسو چیست ؟
- لجستیک برونسو (Outbound Logistics) چیست؟
- لجستیک معکوس (Reverse Logistics) چیست؟
- لجستیک سبز (Green Logistics) چیست؟
- فعالیتهای لجستیک سبز چیست ؟
- مزایایی خدمات لجستیک چیست ؟
- لجستیک در تجارت بینالملل چیست؟
- مزایای استفاده از لجستیک در تجارت بین المللی چیست ؟
- لجستینک واردات چیست؟
- 7 Right در لجستینک چیست؟
- محصول مناسب (Right Product)
- کیفیت مناسب لجستیک (Right Quality)
- کمیت مناسب لجستیک (Right Quantity)
- قیمت مناسب لجستیک (Right Price)
- مشتری مناسب (Right Customer)
- زمان مناسب (Right Time)
- مکان مناسب (Right Place)
حمل و جابهجایی کالا
فرایند لجستیک اقداماتی از جمله برنامهریزی، حمل ونقل، انبارداری، مدیریت زنجیره تأمین، مدیریت فرایند و مدیریت مواد را شامل میشود. همچنین، این علم به استفاده از فرایندهای پیشرفته و استفاده از تجهیزات با دقت بالا و صرفهجویی در زمان و هزینه اشاره میکند. به طور کلی باید گفت که لجستیک بخشی از زنجیره تأمین است و فعالیتهای داخل این زنجیره را دربرمیگیرد.
در این فرایند، فعالیتهای مختلفی ازجمله مدیریت انبار، حمل و نقل، مدیریت خرید، مدیریت تولید و مدیریت توزیع محصولات به مشتریها، باید انجام گیرد. به همین دلیل لجستیک به عنوان یک علم مهم و صنعتی برای سازمانهای مختلف از جمله تولیدکنندگان، توزیعکنندگان و خدماترسانان، بسیار حائز اهمیت و قابل توجه است.
زنجیره تأمین (Supply Chain) چیست؟
زنجیره تأمین (Supply Chain) به فرایند توزیع کالا و خدمات از مرحله تأمین مواد اولیه تا تحویل کالا به مشتری نهایی گفته میشود. این فرایند شامل هماهنگی و همکاری بین تولیدکنندگان، تأمینکنندگان، توزیعکنندگان، خدماترسانان و مشتریها است.
زنجیره تأمین مجموعهای از فعالیتها، شامل تمامی فعالیتهای مرتبط با برنامهریزی و اجرای فرایند تولید، حمل ونقل، انبارداری، مدیریت زنجیره تأمین و توزیع کالا است.
زنجیره تأمین در بهبود کیفیت، افزایش سرعت و بهبود هزینهها برای سازمانها بسیار مهم است و منجر به کاهش هدررفت کالا، بهینه سازی فرایند و کاهش زمان تحویل محصولات به مشتریها میشود. لجستینک و زنجیره تأمین مکمل یکدیگر هستند.
لجستینک بر چند نوع است؟
لجستینک در دو دسته اصلی برونسو و درونسو دستهبندی میشود و بر اساس خدماتی که در صنعت ارائه میشود دارای زیرشاخههای دیگری است که در ادامه مهمترین آنها را بررسی خواهیم کرد.
لجستیک درونسو (Inbound Logistics) چیست؟
لجستیک درونسو (Inbound Logistics) به عنوان یکی از انواع لجستیک بر فرایند کنترل و مدیریت جریان کالا و مواد اولیه ورودی به سازمان از سوی تأمینکنندگان مختلف اشاره دارد. در واقع، لجستیک درونسو فرایند حمل و نقل، مدیریت و انبارداری کالاها و مواد اولیه از نقطه تأمین تا ورود به سازمان را پوشش خواهد داد.
هدف اصلی لجستیک درونسو بهینهسازی جریان کالا و کاهش هزینههای ناشی از فرایند حمل و نقل و انبارداری است. لجستیک درونسو مشمول فعالیتهایی از جمله برنامهریزی و سفارش مواد اولیه، مدیریت پرداخت، مدیریت انبار و هماهنگی با تأمینکنندگان است. هدف از انجام این فرایندها، به حداقل رساندن زمان تأمین مواد اولیه و کاهش هزینهها در مراحل بعدی تولید است.
در کل، لجستیک درونسو برای افزایش بهرهوری و بهبود عملکرد سازمان، از جمله کاهش هزینهها و بهبود کیفیت محصولات، بسیار حائز اهمیت است.
برای مثال میتوان به پروسه تأمین مواد اولیه برای تولید یک محصول اشاره کرد. فرض کنید شرکتی در حوزه تولید قطعات الکترونیکی فعالیت دارد. برای آنکه این شرکت بتواند محصولات مورد نیاز خود را تولید نماید، باید از تأمین مواد اولیه نیز اطمینان حاصل کند. در اینجا لجستیک درونسو جهت مدیریت و کنترل جریان ورودی مواد اولیه به کار گرفته میشود.
مراحل فرایند لجستیک درونسو چیست ؟
برنامهریزی برای تأمین مواد اولیه:
در این مرحله باید مشخص شود کدام مواد اولیه برای تولید محصول مورد نیاز است و تأمینکنندگان مناسب آن مواد، انتخاب شوند.
سفارش مواد اولیه:
پس از انتخاب تأمینکنندگان، سفارش مواد اولیه در قالب نیازمندیهای تولیدی ارسال شود.
حملونقل مواد اولیه:
با دریافت مواد اولیه از تأمینکنندگان، فرآیند انتقال آنها به انبار و بخش تولید آغاز میگردد.
مدیریت انبار:
در این مرحله باید مواد اولیه در انبارهای مناسب سازگار با شرایط نگهداری از آن مواد، قرار گیرند.
تحویل مواد به بخش تولید:
پس از رسیدن مواد اولیه به انبار، باید به سرعت به بخش تولید، تحویل داده شوند تا با توجه به برنامه تولید، فرایند تولید محصول آغاز گردد.
لجستیک برونسو (Outbound Logistics) چیست؟
لجستیک برونسو (Outbound Logistics) به فرایند حرکت کالا از سازمان به مشتریها اشاره دارد. لجستیک برونسو شامل فعالیتهایی است که در حوزه حرکت کالا از نقطه فروش به سمت مشتری نهایی انجام میشود. این فرایند شامل مدیریت حمل و نقل، توزیع کالا، فرایند پشتیبانی از خدمات مشتری و … است.
برای مثال، یک شرکت تولیدی اتومبیل را در نظر بگیرید، پس از تولید و تست خودرو، اقدام به حمل و نقل آن به بازار میکند و ممکن است از طریق فروشگاهها، نمایندگان فروش یا به صورت آنلاین یا مستقیم، تولیدات خود را برای فروش به دست مشتریها برساند. در این مثال، فرایند حمل و نقل خودروها از کارخانه تا مقصد نهایی، مانند ارسال به فروشگاهها و نمایندگیهای فروش، به عنوان “لجستیک برونسو” شناخته میشود.
بنابراین، لجستیک بیرونی به عنوان یکی از مهمترین عوامل در تأمین رضایت مشتریها و بهبود فرایند فروش شرکتها از اهمیت بسیاری برخوردار است و فنونی مانند مدیریت زنجیره تأمین، استفاده از فناوریهای سلسله مراتبی به منظور بهبود کارایی و کاهش هزینهها را دربرمیگیرد.
لجستیک معکوس (Reverse Logistics) چیست؟
لجستیک معکوس (Reverse Logistics) به مدیریت و کنترل جریان برگشت پذیراییهای خریداری شده توسط مشتریها به سازمان اشاره دارد و منظور فرایند جمعآوری، بازیافت، بررسی و تمدید سیکل حیات محصولات است.
برای مثال میتوان به یک کتابفروشی اشاره کرد. فرض کنید یک کتابفروشی پس از فروش کتابها امکان بازگرداندن کتابها را برای مشتریها ممکن کرده است. در این حالت پس از برگشت کتاب، فرایند زیر طی میشود:
- دریافت: کتاب بازگردانده شده توسط کتابفروشی جمع آوری میشود.
- بررسی کیفیت: کتابفروشی باید کتاب را بررسی کند تا مطمئن شود که برای فروش دوباره به مشتری دیگر مناسب است یا خیر.
- شناسایی: سپس در صورت داشتن مشکل، ایراد شناسایی شده و در سیستم ثبت میگردد.
- هدفمندسازی خط مشیها: برای بازیافت کتابها، باید خط مشیها و کاربردهای ممکن برای برگشت کتابها شناسایی و بررسی شوند.
- بازیافت: کتابها برای بازیافت به بازار کاغذهای بازیافتی فروخته شده و در نهایت به مقصد ارسال میشوند.
همانطور که در مثال کتابفروشی برای لجستیک معکوس نشان داده شد، این فرآیند شامل مراحل خاصی است که هدف آن برگرداندن محصولات به چرخه تولید است و در نهایت منجر به بهینهسازی زمان، سرمایهگذاری و کمک به حفظ محیطزیست خواهد شد.
لجستیک سبز (Green Logistics) چیست؟
لجستیک سبز یا لجستیک پایدار (Green Logistics) یک رویکرد پایدار در زمینه مدیریت زنجیره تأمین است که هدف از آن کاهش تأثیرات منفی بر محیطزیست از طریق افزایش بهرهوری، افزایش کارایی، کاهش دیاکسید کربن و کاهش مصرف انرژی، مدیریت پسماندها و کاهش هزینهها است.
برای مثال میتوان به مدیریت زبالههای الکترونیکی اشاره کرد. در دنیای امروزی، وجود زبالههای الکترونیکی که پسماند صنایع بزرگ و کوچک هستند به یک معظل بزرگ بدل گشته است. با توجه به اینکه بسیاری از این مواد الکترونیکی شامل مواد مضری هستند که به محیطزیست آسیب میرسانند و بقای بشر را تهدید میکنند، لجستیک سبز به منظور مدیریت و کنترل این زبالههای الکترونیکی به کار گرفته میشود.
فعالیتهای لجستیک سبز چیست ؟
- جمع آوری مواد الکترونیکی: مواد الکترونیکی از مناطق مختلف جمعآوری شده و در مکانی مرکزی که خطرات و اثرات زیستمحیطی آن به حداقل برسد، قرار میگیرند.
- شناسایی و جداسازی مواد: بعد از جمعآوری، مواد لازم که شامل بخشهایی مانند فلز، پلاستیک و شیشه است را به صورت دستی و یا استفاده از تجهیزات خاص جدا میکنند.
- بازیافت مواد: سپس با استفاده از تکنولوژیهای مدرن، مواد جدا شده بازیافت و دوباره در چرخه تولید و استفاده قرار میگیرند.
با بهرهگیری از لجستیک سبز در مدیریت زبالههای الکترونیکی، میتوان هزینهها، زمان، منابع و همچنین تأثیرات منفی بر محیطزیست را به حداقل رساند و در طول زمان، پویایی صنایع الکترونیکی را حفظ کرد.
مزایایی خدمات لجستیک چیست ؟
خدمات لجستیک برای تأمین و تسهیل جابهجایی کالا و خدمات از نقطهای به نقطه دیگر بسیار حیاتی هستند و مزایای بیشماری دارند که عبارتند از:
حمل و نقل و لجستیک:
هدف اصلی فرایند حملونقل در لجستیک، جابجایی کالا و مواد از یک مکان به مکان دیگر به منظور تأمین نیازهای مشتریها است. در فرایند حملونقل از انواع ابزار حملونقل از قبیل کشتی، هواپیما، ماشین و هر وسیله نقلیه دیگری استفاده میشود.
حملونقل کالا ممکن است داخلی یا بینالمللی باشد و هدف آن جابهجایی کالا از نقطه شروع تا نقطه مقصد با بهرهبرداری از روشهای مختلف حملونقل به صورت اقتصادی، کارآمد و سریع (در کمترین زمان) است. این فرایند منجر به کنترل هزینهها و کم کردن زمان ترانزیت برای تحویل کالا به مشتریها میشود.
انبارداری و لجستیک:
فرایند انبارداری در لجستیک شامل مدیریت و کنترل مواد اولیه، محصولات و کالاهای انبار شده است. بخش عمده کالاهایی که در انبارها قرار دارند، برای تأمین نیازهای بعدی ذخیره میشوند. هدف اصلی انبارداری ، بهینهسازی فضا و استفاده از تسهیلات ذخیرهسازی در بهترین شکل ممکن برای حفظ کیفیت کالا و تأمین بازدهی بیشتر است.
فرایند انبارداری مواردی از قبیل انتخاب مکان انبار، مشخص کردن سیستم ذخیرهسازی، بستهبندی و توزیع کالا و مواد اولیه، طراحی سیستمهای دقیق سنجش موجودی، طراحی قفسههای بازدید، مراقبت مناسب از مواد، جلوگیری از افزایش ضایعات، مدیریت دقیق شناسایی کالا، استفاده از برترین فضا و مدیریت مغایرت کالا روی خط تولید را شامل میشود.
مدیریت زنجیره تأمین:
مدیریت زنجیره تأمین نیز یکی از خدمات لجستیک است. خدمات مدیریت زنجیره تأمین شامل بررسی و مدیریت فرایندهای تأمین میشود، از دریافت سفارش توسط مشتریها گرفته تا تحویل کالا و خدمات در محل همه در حیطه فعالیتهای خدمات مدیریت زنجیره تأمین قرار میگیرند. هدف از مدیریت زنجیره تأمین، افزایش بهرهوری، بهبود کیفیت، کاهش هزینهها و افزایش رضایت مشتری است.
ارزیابی و بررسی عملکرد:
بررسی عملکرد و ارزیابی شاخصها و سیستمها نیز یکی دیگر از خدمات لجستیک است که به شرکتها در درک بهتر از عملکرد خود کمک میکند. بررسی عملکرد شامل مواردی مانند مدیریت موجودی، تحویل به موقع، کاهش هزینههای لجستیکی و عملکرد کلی برای شرکتها است.
خدمات لجستیک یک سیستم کامل و شامل مجموعهای از فرایندها و خدمات مختلف است که به شرکتها در بهبود و بهینهسازی جابهجایی کالا و خدمات بین مکانها کمک میکند.
همچنین کلیدی برای تأمین و تسهیل جابجایی کالا و خدمات در سطح محلی، کشوری و بینالمللی است. هدف اصلی برای لجستیک، جمعآوری، نگهداری و انتقال کالا به طور کامل و کارآمد در زمان و محل مورد نظر با بهرهگیری از استراتژیهای بهینهسازی، افزایش بهرهوری و کاهش هزینهها است.
لجستیک در تجارت بینالملل چیست؟
لجستیک در تجارت بینالملل بسیار حیاتی و مهم است؛ زیرا در تجارت بینالمللی کالاها و خدمات، بین کشورها جابهجا میشوند و نیاز به خدمات لجستیکی مناسب و خاص دارند.
مزایای استفاده از لجستیک در تجارت بین المللی چیست ؟
کاهش وقفههای بین کالا و مشتری:
با بهرهگیری از خدمات لجستیک در تجارت بینالمللی، فرایند جابهجایی کالا و خدمات، با توجه به زمان و مقصد مشخص شده تعیین میشود و در نتیجه، وقفهها کاهش یافته و مشتریها سریعتر به کالاهای خود دسترسی خواهند داشت.
بهبود زمان تحویل کالا:
با استفاده از خدمات لجستیک در تجارت بینالملل، زمان تحویل کالا به مشتری کاهش خواهد یافت. این بهبود در زمان تحویل سبب میشود که شرکتهای تجاری بتوانند روند تبادل تجاری خود را کامل بهبود بخشند و همچنین، وابستگی بیشتری به یک شرکت حمل و نقل خاص نداشته باشند.
بهبود کنترل کیفیت:
بهرهگیری از خدمات لجستیک در بهبود کیفیت کنترل کالا به شرکتهای بینالمللی کمک میکند. لجستیک نقش مهمی در کنترل کیفیت کالا و مواد اولیه داشته و در نهایت، بهبود کیفیت به دستیابی به مشتریهای همیشگی کمک میکند.
کاهش هزینههای توزیع:
از جمله مزایای لجستیک در تجارت بینالمللی، کاهش هزینههای توزیع و جابهجایی کالا و خدمات است. با بهرهگیری از استراتژیهای هوشمند در توزیع، هزینههای کاهش مییابد و میتوان بهترین خدمات را با هزینه بهینه به مشتریها ارائه داد.
ایجاد رقابتی شتابزده:
خدمات لجستیکی پیشرفته، برای ایجاد یک رقابتی شتابزده به شرکتها و سازمانها کمک میکند و منجر به بهبودفرایند تجاری و پشتیبانی در تبادلهای تجاری با سایر کشورها میشوند.
منظور از ترابری در لجستیک چیست؟
در لجستیک، ترابری به هر وسیله حملونقلی اشاره دارد که برای جابهجایی کالاها و خدمات بین مکانها مختلف از آن استفاده میشود. ترابری شامل هر نوع حملونقل برای انتقال کالا از یک نقطه به نقطه دیگر مانند حملونقل زمینی، حملونقل دریایی و حملونقل هوایی است.
- حملونقل زمینی: در این روش برای انتقال و جابهجایی کالاها و مواد از وسایل نقلیهای مانند کامیونها، اتوبوسها، ماشینآلات راهسازی و قطارها استفاده میشود. حملونقل زمینی از پر استفادهترین روشهای ترابری به خصوص برای مسافتهای کوتاه و متوسط است.
- حملونقل دریایی: شامل حملونقل کالاها از طریق دریا است که در سطح داخلی و بینالمللی استفاده میشود. برای حملونقل دریایی از کشتیها، ناوگانهای حمل و نقل، کشتیهای تجاری و جنگی استفاده میگردد. حملونقل دریایی عمدتاً برای مسافتهای طولانی است. همچنین در صورتی که کالای شما از طریق حمل و نقل دریایی انتقال مییابد پشنهاد میشود از خدمات بیمه حمل و نقل دریایی استفاده کنید.
- حملونقل هوایی: به حملونقل کالاها، مسافران و سایر موارد به وسیله هواپیما اشاره دارد. حمل و نقل هوایی، به دلیل سرعت و کارآیی بالا، برای تحویل کالا در زمان کمتر و مسافتهای طولانی، بسیار مناسبتر است.
- ترابری یکی از عمدهترین بخشهای خدمات لجستیک است که با توجه به نوع کالایی که باید حمل شوند، بازه زمانی لازم برای حمل، مقصد انتقال، هزینهها و شرایط بستهبندی را به صورت مناسب و کارآمد دربرمیگیرد.
لجستینک واردات چیست؟
لجستیک واردات مجموعهای از فرایندها و خدمات لجستیکی است که شامل تأمین و حملونقل کالاها از مبدأ به مقصد، بازرسی و تأیید کیفیت کالا، انجام کارهای گمرکی و تنظیم مستندات مربوط به واردات میشود.
در لجستیک واردات، تمرکز بر حرکت کالاها در طول زنجیره تأمین با هدف واردات و تأمین کالاهایی از منابع خارجی برای تأمین نیازهای صنعت و بازارهای داخلی کشور است و شامل هماهنگی جریان داخلی و بینالمللی کالاها، انتخاب راههای مناسب و مقرونبهصرفه برای حملونقل کالا، تنظیم اسناد گمرکی و مانیتورینگ هزینههای لجستیکی، انجام عملیات گمرکی و سایر فرایندهای مرتبط با تأمین کالا جهت واردات آن کالا به داخل به کشور است.
واردات ممکن است برای برخی از شرکتها به دلیل دسترسی به منابع بیشتر یا کاهش هزینههای تولیدی، پر رواج باشد. لجستیک واردات مشکلات و چالشهای خود را دارد، تأخیر در عبور گمرک، نقص مواد و کالاها، مشکلات در حملونقل داخلی، تأمین منابع و ارزها، تغییرات مالیاتی و سیاستهای گمرکی، تحریمهای بینالمللی و… از جمله مشکلاتی هستند که ممکن است واردکننده در لجستیک واردات با آنها مواجه شود.
7 Right در لجستینک چیست؟
7R در لجستیک به مجموعهای از اصول و مبانی ارائه شده برای بهینهسازی فرایندهای لجستیک و بهبود راندمان و کیفیت آنها اشاره دارد. این اصول برای برنامهریزی، طراحی، اجرا و ارزیابی فرایندهای لجستیکی کاربرد دارند.
محصول مناسب (Right Product)
منظور از محصول مناسب در لجستیک، محصولی است که به صورت خاص برای یک مشتری یا یک بازار مشخص طراحی و تولید شده و باید دارای ویژگیهای خاصی باشد که به نیازهای مشتریها و بازار مورد نظر پاسخ دهد.
برای مثال یک تولیدکننده موبایل برای وارد شدن به بازار لوکس باید موبایلی با ویژگیهای برتر و ارزش بالا را طراحی و تولید کند، در حالی که برای ورود به بازار ارزان قیمت، باید موبایلی با هزینه پایین و سازگار با بودجه بازار را تولید نماید.
اگر محصول با شرایط بازار متناسب و سازگار نباشد در طول زنجیره تأمین، مشکلات و مسائل متعددی به وجود خواهند آمد، از جمله عدم کارآمدی در عرضه محصول و یا نوع فروش کالا، لغو سفارش و تأخیر در مدت زمان تحویل کالا و مواردی از این قبیل، مشکلاتی هستند که به سبب عدم تناسب محصول با شرایط بازار، ممکن است پیش میآیند.
در لجستیک، بسیار مهم است که با توجه به هدف خود، محصولات مناسب را طراحی کرده، توسعه داد و تولید کرد تا بتوان در رقابت تنگاتنگ و سخت بازار موفق شده و نیازهای مشتریها و بازار را برآورده کرد. برای دستیابی به محصول مناسب باید از ابزارها و فناوریهای مشخصی برای جمعآوری دادهها، تحلیل بازار و پایداری در روند طراحی و تولید محصولات استفاده نمود.
کیفیت مناسب لجستیک (Right Quality)
در لجستیک، مفهوم کیفیت مناسب به محصولاتی اشاره دارد که با معیارهای مشخصی سازگار هستند و نیازهای مشتری را به بهترین شکل ممکن برآورده خواهند کرد. منظور از کیفیت مناسب، این است که محصول از جنبههای مختلفی مانند ساختار و عملکرد، ایمنی، بستهبندی، نگهداری و حمل و نقل، متناسب و پایبند با خواستهها و نیازهای مشتریها باشد.
در لجستیک بر کیفیت مناسب بسیار تأکید شده است؛ زیرا کیفیت کالا میتواند بر ارضای نیازهای مشتریها و رفع نیازهای بازار و افزایش راندمان فرایندهای تأمین و تحویل کالا تأثیرات بسیار عالی داشته باشد.
کیفیت مناسب در لجستیک نیازمند رعایت و هماهنگی بین فرایندهای مختلف زنجیره تأمین است که میتواند بازدهی و راندمان فرایندهای مرتبط را دچار تحوالات شگرفی کند.
کمیت مناسب لجستیک (Right Quantity)
کمیت مناسب یا Right Quantity در لجستیک به مقدار مناسب کالا یا مواد اولیه برای تحویل به مشتریها در زمان مناسب اشاره دارد. کمیت مناسب به معنی تأمین کالا در تعادلی مناسب بین نیاز مشتریها و توانایی تولید و تأمین محصول توسط شرکت ارائهدهنده است.
برای دستیابی به کمیت مناسب باید شرکتها در زمینه طراحی، برنامهریزی و کنترل فرایندهای لجستیکی، به طور صحیح عمل کنند. این فرایندها شامل کنترل موجودی، تأمین و حملونقل کالاها از مبدأ به مقصد و تأمین منابع مورد نیاز برای فرایندهای لجستیکی است.
با دستیابی به کمیت مناسب میتوان میزان ضایعات، هزینههای لجستیکی و هزینههای بازاریابی را کاهش داده و عملکرد سازمانی را بهبود بخشید.
قیمت مناسب لجستیک (Right Price)
قیمت مناسب به 6 قانون دیگر Right در لجستیک بستگی دارد و مقدار پولی است که مشتری در قبال خرید کالا یا دریافت خدمات، پرداخت میکند.
مشتری مناسب (Right Customer)
محصولات و خدمات ارائه شده باید به دست شخص مناسب، یعنی شخصی که به خدمات یا محصولات نیاز دارد، برسد. ارسال محصول یا ارائه خدمات به مشتری اشتباه، نارضایتی مشتری را به دنبال دارد و در نهایت تدارکات زنجیره تأمین را با شکست مواجه میکند.
زمان مناسب (Right Time)
محصول تولید شده یا خدمات ارائه شده باید در زمان مناسب به مشتری و بازار عرضه شوند تا بتواند پاسخگوی تقاضای تولید باشد.
مکان مناسب (Right Place)
هفتمین عامل تدارکات لجستینک، مکان مناسب است. چنانچه محصول تولید شده یا خدمات به مکان یا بازار اشتباه عرضه شود، تقاضایی که انتظارش داشتید را نخواهید داشت.
لجستیک و خدمات و مزایای آن را برشمردیم. لجستیک بخشی جدایی ناپذیر از فرایندهای زنجیره تأمین و به نوعی مکمل آن است. لجستیک کاربردهای مختلفی در زنجیره تأمین دارد و به تنهایی دنیایی گسترده در بازرگانی به شمار میآید.
منبع : https://irclearance.com